soguk zincir gida

SOĞUK ZİNCİR KIRILDI MI?

Soğuk Zincir Kırılması

Maruz Kaldığı Sıcaklık

Aşının maruz kaldığı ısı +2ºC ila 8ºC 'nin dışında ise aşıya zarar verir. Burada dikkat edilmesi gereken şey sadece yüksek ısı değil, düşük ısıların da aşılara zarar verdiğidir.

Maruziyetin Süresi

Aşının etkinliğinin korunması düşük yada yüksek ısıya maruz kalma süresi ile doğru orantılıdır. Isıya maruz kalma süresi ne kadar fazla ise aşının uğrayacağı zarar o derece fazladır.

Aşının Cinsi

Canlı attenüe aşılar yüksek ısıya maruz kaldıklarında etkinliklerini çok çabuk kaybederler. İnaktive aşılar da yine yüksek ısıda etkinliklerini kaybettikleri gibi düşük ısıya (donmaya) da çok hassastırlar ancak canlı aşılardan daha dirençlidirler.

Önceki Depolama Şartları

Isıya maruz kalan aşıların maruz kaldığı seanstan önceki depolama şartları da etkinliğin kaybedilmesinde etkilidir.

Son Kullanma Tarihinin Yakınlığı

Soğuk Zinciri kırılan aşıların son kullanma tarihinin yakınlığı etkinliğini kaybetsiyle orantılıdır. Son kullanma tarihi ne kadar yakınsa etkinliklerini o kadar hızlı kaybederler.

SOĞUK ZİNCİRİN KIRILDIĞI DURUMLARDA NASIL DAVRANILMALIDIR?

Aşıların Soğuk Zincirinin kırıldığından şüphe edilen durumlarda, soğuk hava deposunda kendilerine özel ayrılmış yerlere konulmalı ve kesinlikle işaretlenmelidir. Ayrıca, Soğuk Zinciri kırılan aşı hakkında, maruz kalınan ısı derecesi, maruziyet süresi, aşının cinsi, önceki depolama şartları ve son kullanma tarihi göz önüne alınarak bir rapor düzenlenmeli ve aşının kullanıp kullanılmayacağına karar verilmelidir.

Aşının yukarıdaki faktörlerin değerlendirilmesinden sonra eğer kullanılabileceğine karar verilirse ÖNCELİKLİ ve ACİL olarak kullanılmalıdır. Soğuk Zincir Kırılması sonrası imha kararı verilen aşılar nasıl saklanır?

İmha kararı kesinleşen, inceleme ve tutanakları tamamlanan aşı ve antiserumlar Soğuk Zincir dışında, üzeri etiketli ve yazılı olarak saklanır. Mümkünse ayrı bir ambalajda ve üzerinde "İMHALIK - KULLANMAYINIZ" ibareleri yazılmalıdır.

Soğuk Zincir'in 13 Altın Kuralı

1. Aşı ve serumlar kesinlikle dondurulmamalıdır.

2. Buz aküsü ve buz kalıplarını daima sevkiyat için hazır bulundurulmalıdır.

3. Soğuk hava dolaşımının engellenmemesi için aşılar raflara aralıklı dizilmelidir.

4. Buzdolabı aşırı doldurulmamalıdır. 5. Buzdolabının kapısını sık sık açılmamalı İçecek ve gıda ürünleri aşı dolabına bulundurulmamalıdır.

6. Buzdolabında termometre bulundurulmalıdır.

7. Buzdolabı kapağına aşı konulmamalıdır.

8. Buzdolabını direk güneş ışığı almayan bir yere ve duvardan 20cm uzağa yerleştirilmedir.

9. Buzluk kısmının karlanmamasına dikkat edilmelidir. (karlanma 0,5 cm i geçtiğinde dolabın soğutma gücü 1 / 2 oranında azalmaktadır.)

10. Buzdolabı ısısının 0 c’nin altına düşmediği izlenmelidir. (su dolu kapalı bir labaratuar tüpü ile anlaşılabilir.)

11. Elektrik kesintilerinde, 24 saat ısıyı koruyabilmek için,dolap kapağı açılmamalıdır.

12. Sevkiyat için paketleme kurallarına uyulmalıdır.(aşı sevkedilirken mesafenin uzunluğu, iklim , ısı özelliklerine ve sevkiyatta geçecek süre göz önüne alınıp, yeterli buz aküsü konularak paketleme yapılmalıdır.)

13. Tüm biyolojik ürünler özellikle liyofilize aşılar sulandırıldıktan veya açıldıktan hemen sonra kullanılmalıdır. (multidoz "10 ve 50dz." halinde bulunan ürünler ise, tercihen en çok sekiz saat içinde tüketilmelidirler.)

---

Sayfamızı Sosyal Medyada paylaşabilirsiniz.

facebook twitter linkedin googleplus

İletişim Formu